Ma t/m Do beschikbaar
Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen
header afbeelding

Gratis trainingen VIP! Vrijwilligerscollege

In Emmen zijn veel vrijwilligers actief, die de kwaliteit van leven voor iedereen in de gemeente vergroten. VIP! Emmen biedt alle vrijwilligers in de gemeente de mogelijkheid om via ons Vrijwilligerscollege gratis trainingen, cursussen en bijscholing te volgen.

Divers trainingsaanbod

Het VIP! Vrijwilligerscollege Emmen zet zich in voor een zo divers mogelijk trainingsaanbod. Zo willen wij iedere vrijwilliger in de gemeente kunnen bieden waar hij of zij behoefte aan heeft. Al onze trainingen worden gedocumenteerd. Hierdoor blijven ook trainingen die in het verleden zijn gegeven beschikbaar.

Aanmelden
Voor de trainingen die wij aanbieden, gelden bepaalde criteria. Bijvoorbeeld voor het aantal deelnemers. Ben je te laat met aanmelden? Dan word je op een wachtlijst geplaatst. Bij voldoende wachtenden organiseren we een extra training.
Actueel aanbod

Hieronder zie je een overzicht van alle trainingen die nu beschikbaar zijn

 

Fysieke trainingen:

Er is weer een nieuwe workshop beschikbaar voor iedereen die een vorm van vrijwilligerswerk doet in de gemeente Emmen.

Klik snel voor meer informatie. Aanmelden kan tot 13 november 2022.

Online trainingen:

ℹ Ondanks deze tijden van afstand houden en thuisblijven door de coronamaatregelen zitten we bij het VIP! niet stil.
We hebben een aantal online trainingen geselecteerd en op onze website gezet. E-learning! Kosteloos en thuis te volgen op je eigen tijd. 🙂
Veel succes en plezier!

 

Meer inzicht in inkomsten en uitgaven
Stichting Knip verzorgt een gratis online budgettraining voor iedereen uit de gemeente Emmen
Klink hier voor aanmelding en meer informatie

Ondersteuning bieden bij moeite met lezen en schrijven
Een e-learning voor iedereen die in het vrijwilligerswerk te maken heeft met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De e-learning duurt ongeveer 45 minuten en wordt afgesloten met een toets van 20 vragen.
Start training 

Zorgen over een kind en nu?
Je doet vrijwilligerswerk met kinderen. Als vrijwilliger kun je het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is. Wat doe je dan?
Start training

Vrijwilliger in de zorg of welzijn?
Op Free-learning vind je 46 verschillende trainingen die mogelijk jou kan helpen om nog beter je vrijwillgerswerk uit te voeren.
Klik hier voor meer informatie

Vrijwilligers vinden en binden
Leer met deze gratis online cursus hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie.
Start training

Instructie verantwoord alcohol schenken (IVA)
Met deze gratis online cursus kunnen vrijwilligers het IVA-certificaat voor barvrijwilligers behalen. Doe de cursus, maak de toets en je ontvangt het IVA-certificaat direct in je mailbox! Leer hoe jij verantwoord alcohol kunt schenken en start de cursus.
Start training

Vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden.
Start training

Hoe begeleid je vrijwilligers?
In dit Webinar leer je hoe je vrijwilligers op een juiste manier kunt begeleiden. Hoe kun je vrijwilligers binnenhalen en behouden? De cursus is voor vrijwilligerscoördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
Start training

Hoe speel je in op de motivatie van vrijwilligers?
In deze Webinar leer je hoe je kunt inspelen op de motivatie van verschillende soorten vrijwilligers. De cursus is voor vrijwilligers-coördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
Start training

Leer werken met ‘verplichte’ vrijwilligers
In deze Webinar leer je hoe je kunt inspelen op de komst en inzet van ‘andere’ vrijwilligers, namelijk diegenen die ‘verplicht’ vrijwilligerswerk gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan ‘tegenprestatie’, mensen met een arbeidsbeperking, etc. De cursus is voor vrijwilligerscoördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
Start training

Fondsenwerving
Hoe vind ik financiering voor mijn project? Hoe moet ik een aanvraag indienen bij een fonds? Welke tips zijn er om succes te hebben bij een aanvraag? De online cursus fondsenwerving helpt u op weg bij het vinden van financiering van uw project. Of u vrijwilliger bent of penningmeester, werkzaam bent in een professionele organisatie of enthousiast meedoet in uw buurt, iedereen wil weten hoe fondsenwerving een succes wordt.
Start training

Vrijwilligers in mijn organisatie
Deze e-learning bestaat uit verschillende modulen. In elke module worden een aantal aandachtspunten behandeld rondom goed vrijwilligersbeleid. Zaken die aan bod komen zijn onder andere: Hoe vind en werf je nieuwe vrijwilligers? Hoe houd je vrijwilligers tevreden en betrokken? Welke begeleiding is nodig en hoe voorkom je ongewenst gedrag? Hoe herken en ontwikkel je competenties van vrijwilligers? Hoe geef ik inspirerend leiding aan vrijwilligers?
Start training

Trainen, een vak apart
Wil je een workshop of training geven aan vrijwilligers of medewerkers binnen je organisatie? De vijf modules van deze e-learning bieden je alle tips & tricks. Aan bod komt onder andere: hoe houd je je presentatie boeiend? Hoe breng je structuur aan in je presentatie? Welke werkvormen zijn er en hoe kies je de werkvorm die het beste aansluit op de praktijk van de deelnemers?
Start training

Een goede start
Je hebt een nieuwe vrijwilliger weten te boeien: hij of zij wil zich graag voor je organisatie inzetten. Gefeliciteerd. Maar hoe zorg je voor een goede match bij de selectie? Hoe voorkom je teleurstellingen omdat ofwel de organisatie ofwel de vrijwilliger andere verwachtingen heeft? Hoe zorg je voor een goed begin voor je nieuwe vrijwilliger? Deze module is bestemd voor vrijwilligers of beroepskrachten die werken met vrijwilligers binnen de organisatie.
Start training

Netwerk versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen.
Start training

Omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training.
Start training

Storytelling – VIDEO
Storytelling is een effectieve techniek om anderen te inspireren bij een presentatie. Verhalen en voorbeelden brengen mensen in beweging en vergroten de betrokkenheid en motivatie.
Start training

Empowerment
Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over.
Start training

Versterkend gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken.
Start training

Test je kennis en doe de training “dementie”
De meeste mensen met dementie blijven na de diagnose nog zo lang mogelijk thuis wonen. Zij gaan er vaak nog alleen op uit. Op straat, in de supermarkt of bij de sportvereniging, overal kun je de mensen met dementie tegenkomen. Weet jij hoe je het beste kunt reageren? En herken jij de signalen van dementie?
Start training

Grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken.
Start training

Evenementenverkeersregelaars
NOC*NSF, een achttal sportbonden, de politie en de VNG hebben elkaar gevonden om gezamenlijk de administratieve last van de instructie van evenementenverkeersregelaars te verminderen. Zij hebben hiervoor een e-learning module ontwikkeld. Vóórdat de evenementenverkeersregelaar aan de slag kan om de instructieverklaring te behalen, dienen zij een code te ontvangen. Met deze code kan worden ingelogd om de module te volgen. Deze code kan worden verkregen nadat de organisator van het evenement is geregistreerd bij Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Voor registratie dient de evenementenorganisatie een aantal stappen te doorlopen.
Start training

Managen van een vrijwilligersorganisatie
Een vrijwilligersorganisatie op poten zetten is geen eenvoudige opgave. Bestuurslid zijn is niet de meest gewilde functie: er komt soms meer op je af dan je aanvankelijk had gedacht. Als iets niet goed gaat, wordt vaak als eerste naar het bestuur gewezen. Aan de andere kant kun je heel veel bereiken, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Denk aan goed bestuur en heldere afspraken. Waar moet je rekening mee houden als je een organisatie start? Wat zijn taken en verantwoordelijkheden van de bestuursleden? Wat zijn de randvoorwaarden voor het werken met vrijwilligers? Wat zijn bouwstenen voor het ontwikkelen van een beleidsplan? En op welke manier kun je financiering vinden?
Start training

De kracht van een goed gesprek
Training van Humanitas
Omschrijving: In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken. In deze e-learning komt het volgende aan bod:
– Luisteren
– De kracht van dialoog
– Oordeelloos luisteren
– Actief luisteren
– De kunst van het vragen stellen
Bijzonderheden: duur is > 30 minuten
Start training

Vrijwilligersbeleid in 10 stappen
Omschrijving: Nieuwsgierig hoe je een vrijwilligersbeleid opstelt? Deze e-learningmodule is een handreiking voor bij het formuleren van een vrijwilligersbeleid. Ook als je al een beleid hebt, kun je de module gebruiken om te toetsen of je alle aspecten goed geregeld hebt.
– Wat is de plek van vrijwilligers binnen de organisatie?
– Hoe worden vrijwilligers geworven?
– Is er een vrijwilligerscontract?
– Welke vormen van begeleiding zijn er?
– Vallen de vrijwilligers met al hun activiteiten onder de vrijwilligersverzekering?
– Hoe worden de vrijwilligers gewaardeerd?
– Welke veiligheidsrisico’s zijn er?
Bijzonderheden: duur is > 30 minuten
Start training

Stappenplan en canvas voor crowdfunding
Training van 1%Club
Omschrijving: Met dit stappenplan leer je om een succesvolle crowdfunding campagne op te zetten. Zo is het delen van je persoonlijke verhaal een van de belangrijkste onderdelen hiervoor. Vul je eigen ‘do-good canvas’ in om overzicht te behouden en je campagne succesvol te laten verlopen.
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Aan de slag als maatje
Omschrijving: Als maatje bied je persoonlijk contact en wil je iemand tijdelijk ondersteunen. Dit levert ook uitdagingen op, want waar liggen de grenzen? Je krijgt tevens tips hoe je een goede gesprekspartner kunt zijn.
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Ontdek je talenten
Training van PEP Den Haag
Omschrijving: In deze e-learning sta jij centraal. Je gaat op zoek naar jouw talenten en kwaliteiten, naar datgene waar je goed in bent en waar je passie ligt. Want ieder mens heeft talenten!
Je gaat eerst ‘op onderzoek’ naar je waarden, kwaliteiten, valkuilen, talenten en vaardigheden, waar groei je van en wat is je passie?
Daarna ga je ‘aan de slag’ met jouw talenten, jouw droom.
Daarna ga je aan de slag als vrijwilliger? Wat dan, in actie, beren op de weg, helpende gedachten, mindset,  statisch of groei, de knop om en promoot jezelf.
Bijzonderheden: duur is > 30 minuten
Start training

Interactie met mede vrijwilligers
Training van PEP Den Haag
Omschrijving: Bij een training, workshop of cursus is er veel interactie tussen vrijwilligers onderling. Welke rol heb jij in de begin- of eindfase? In deze cursus leer je hoe je ervoor zorgt dat er een goede sfeer is, waarin iedereen zich veilig voelt. Je kan met enthousiasme, irritaties en weerstand te maken krijgen. Je leert daarom ook op zo’n manier leiding te geven dat er geleerd wordt.
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Een lesprogramma ontwerpen
Training van PEP Den Haag
Omschrijving: Je bent gevraagd om een workshop of training te geven en hebt eventueel zelf een onderwerp gekozen. Wat weet je over de deelnemers? Hoe structureer je het lesprogramma? Hoe kies je werkvormen? Hoe kom je erachter of de training het gewenste resultaat oplevert?
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Leren nader bekeken
Training van PEP Den Haag
Omschrijving: Leren is belangrijk voor de vrijwilliger. Ga je als vrijwilliger een cursus of training geven? Wanneer en hoe leer je iets en wat gebeurt er dan? Ook ontdek je welke vaardigheden een vrijwilliger die een training gaat geven allemaal nodig heeft en hoe jij die kunt ontwikkelen.
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Presenteren kun je leren!
Training van PEP Den Haag
Omschrijving: Presenteren is een vaardigheid die je kunt trainen. Volg deze cursus om te ontdekken waar je allemaal op kunt letten als jij een presentatie moet houden of als je hem voorbereidt voor iemand anders.
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Sociale veiligheid
Training van PEP Den Haag
Omschrijving: Ongewenst gedrag en grensoverschrijdend gedrag komen ook binnen vrijwilligersorganisaties voor. Hoe ga je hiermee om en hoe regel je dat het goed wordt opgelost als zoiets gebeurt? Je ontdekt op welke gebieden sociale veiligheid een rol speelt en welke vormen van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag er zijn.
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Coachend begeleiden
Training door PEP Den Haag
Omschrijving: Begeleid je vrijwilligers in je vrijwilligerswerk? Je vrijwilligers zijn allemaal verschillend en moeten dus ook op een verschillende manier begeleid worden. In deze cursus leer je verschillende begeleidingsstijlen te hanteren. Ook word je getraind om een voortgangsgesprek te voeren. Hoe geef je eigenlijk feedback aan een vrijwilliger?
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Tevreden (met) vrijwilligers
Training door PEP Den Haag
Omschrijving: Ben je vrijwilliger en begeleid je ook vrijwilligers tijdens je vrijwilligerswerk? Hoe houd je vrijwilligers tevreden en betrokken? Hoe geef je hen voldoende uitdaging? Hoe voorkom je dat ze afhaken? Hoe breng je je waardering over?
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Tevreden in mijn organisatie – Een goede start
Training door PEP Den Haag
Omschrijving: Ben je vrijwilliger en begeleid je ook vrijwilligers tijdens je vrijwilligerswerk? Een nieuwe vrijwilliger! Hoe werk je hem of haar op zo’n manier in dat je allebei blij en tevreden bent? Motivatie, talent en passie spelen hierbij een grote rol, maar ook duidelijke afspraken over veiligheid, verantwoordelijkheid en gedrag. Het inwerken kan pas beginnen als ook allerlei praktische zaken geregeld zijn.
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Vrijwilligers werven
Training door PEP Den Haag
Omschrijving: Ben je vrijwilliger en werf je vrijwilligers voor je organisatie? Om vrijwilligers te werven is het goed om te bedenken welk type vrijwilligers je bij jouw organisatie wilt krijgen. Welke competenties moeten je nieuwe vrijwilligers hebben? Wat maakt jouw organisatie zo goed en uniek?
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Projectmatig werken
Training van PEP Den Haag
Omschrijving: Je hebt een opdracht gekregen voor een nieuw project. Of je hebt geld nodig voor jouw idee. Een project goed uitvoeren en managen is niet makkelijk. Als het misgaat, heb je problemen met de financier van het project, is de samenwerking met partners geschaad of heb je je jouw doelgroep in de kou laten staan. Bedoeld of onbedoeld. In deze e-learning van PEP Den Haag wordt ingegaan op:
– Wat moet ik als eerste doen?
– Waar haal ik de juiste mensen vandaan?
– Hoe geef ik het geld verantwoord uit?
– Hoe zorg ik dat ik de juiste resultaten behaal?
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Goed penningmeesterschap
Training van PEP Den Haag
In deze e-learning wordt ingegaan op goed penningmeesterschap. Hierbij wordt ingegaan op:
– Wat zijn de verantwoordelijkheden van de penningmeester?
– Hoe stel je een begroting op?
– En hoe een jaarrekening?
– Hoe verzorg je de verantwoording naar de leden?
– Wat moet je aan de belastingdienst afdragen?
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Activerende werkvormen
Training van PEP i.s.m. Oranjefonds, Stolkav en E-learning training
Omschrijving: Jouw vrijwilliger actief met de stof bezig laten zijn tijdens je training/workshop? In deze cursus leer je wanneer en hoe je activerende werkvormen kunt inzetten en hoe je kiest voor de ene of andere vorm.
Bijzonderheden: duur is 20-30 minuten
Start training

Managen van vrijwilligersorganisatie deel 1
Training van PEP Den Haag
Bijzonderheden: in navolging van deze e-learning kun je ook ‘managen van vrijwilligersorganisatie – een helder beleid’ van PEP Den Haag volgen. Duur is 10-30 minuten
Start training

Managen van vrijwilligersorganisatie deel 2 
Training van PEP Den Haag
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Inspirend leiderschap
Training van PEP Den Haag
Omschrijving: ‘Voordat je anderen kunt aansturen, moet je eerst leiderschap over je eigen leven hebben’.
Deze uitspraak vormt de basis van deze e-learning. Als je op een effectieve manier leiding wilt geven aan de vrijwilligers in jouw organisatie, is een goede dosis zelfkennis onontbeerlijk.
Heb je helder voor ogen wat je wilt bereiken en heb jij sturing over je eigen leven?
Wat boeit jou als individu werkelijk, wat inspireert je en wat geeft je voldoening?
Hoe kun je anderen helpen zichzelf te ontplooien?
Bijzonderheden: duur is 10-30 minuten
Start training

Google Analytics
Training van Analytics Academy
Omschrijving: Leer in de Analytics Academy om te gaan met de meettools van Google. De cursussen worden aangeboden voor zowel beginners als gevorderden.
Bijzonderheden: duur is > 30 minuten
Start training

Kennisnetwerk Belastingen en Toeslagen
Kennisnetwerk is een site van de Belastingdienst. Hier krijg je hulp als je voor anderen zaken met de Belastingdienst regelt.
Omschrijving: test je kennis en oefen met situaties uit de praktijk, leer hoe je iemand nog beter kan helpen.
Start training

 

Meedenken en meewerken?

Bied jij als particulier of als organisatie trainingen aan waar vrijwilligers in Emmen gebruik van mogen maken? Neem dan contact met ons op. Wij brengen deze op onze website graag onder de aandacht!

 
Contact

 
 
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!

 
© 2023 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe