Ma t/m Do beschikbaar
Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen
header afbeelding

Gratis trainingen VIP! Vrijwilligerscollege

In Emmen zijn veel vrijwilligers actief, die de kwaliteit van leven voor iedereen in de gemeente vergroten. VIP! Emmen biedt alle vrijwilligers in de gemeente de mogelijkheid om via ons Vrijwilligerscollege gratis trainingen, cursussen en bijscholing te volgen.

Divers trainingsaanbod

Het VIP! Vrijwilligerscollege Emmen zet zich in voor een zo divers mogelijk trainingsaanbod. Zo willen wij iedere vrijwilliger in de gemeente kunnen bieden waar hij of zij behoefte aan heeft. Al onze trainingen worden gedocumenteerd. Hierdoor blijven ook trainingen die in het verleden zijn gegeven beschikbaar.

Aanmelden
Voor de trainingen die wij aanbieden, gelden bepaalde criteria. Bijvoorbeeld voor het aantal deelnemers. Ben je te laat met aanmelden? Dan word je op een wachtlijst geplaatst. Bij voldoende wachtenden organiseren we een extra training.
Actueel aanbod

Hieronder zie je een overzicht van alle trainingen die nu beschikbaar zijn

 

Ondanks deze tijden van afstand houden en thuisblijven door de coronamaatregelen zitten we bij het VIP! niet stil.
We hebben een aantal online trainingen geselecteerd en op onze website gezet. E-learning! Kosteloos en thuis te volgen op je eigen tijd. 🙂 #veilig #VIP #studie #gratis #vrijwilligerswerk
Veel succes en plezier!

 

Training: “Budgettraining”
aangeboden door Stichting Knip
Verschillende data
https://www.stichtingknip.nl/nieuws/stichting-knip-goes-online/

Vrijwilligers vinden en binden
Leer met deze gratis online cursus hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie.
Start training

Instructie verantwoord alcohol schenken (IVA)
Met deze gratis online cursus kunnen vrijwilligers het IVA-certificaat voor barvrijwilligers behalen. Doe de cursus, maak de toets en je ontvangt het IVA-certificaat direct in je mailbox! Leer hoe jij verantwoord alcohol kunt schenken en start de cursus.
Start training

Vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden.
Start training

Hoe begeleid je vrijwilligers?
In dit Webinar leer je hoe je vrijwilligers op een juiste manier kunt begeleiden. Hoe kun je vrijwilligers binnenhalen en behouden? De cursus is voor vrijwilligerscoördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
Start training

Hoe speel je in op de motivatie van vrijwilligers?
In deze Webinar leer je hoe je kunt inspelen op de motivatie van verschillende soorten vrijwilligers. De cursus is voor vrijwilligers-coördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
Start training

Leer werken met ‘verplichte’ vrijwilligers
In deze Webinar leer je hoe je kunt inspelen op de komst en inzet van ‘andere’ vrijwilligers, namelijk diegenen die ‘verplicht’ vrijwilligerswerk gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan ‘tegenprestatie’, mensen met een arbeidsbeperking, etc. De cursus is voor vrijwilligerscoördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
Start training

Fondsenwerving
Hoe vind ik financiering voor mijn project? Hoe moet ik een aanvraag indienen bij een fonds? Welke tips zijn er om succes te hebben bij een aanvraag? De online cursus fondsenwerving helpt u op weg bij het vinden van financiering van uw project. Of u vrijwilliger bent of penningmeester, werkzaam bent in een professionele organisatie of enthousiast meedoet in uw buurt, iedereen wil weten hoe fondsenwerving een succes wordt.
Start training

Vrijwilligers in mijn organisatie
Deze e-learning bestaat uit verschillende modulen. In elke module worden een aantal aandachtspunten behandeld rondom goed vrijwilligersbeleid. Zaken die aan bod komen zijn onder andere: Hoe vind en werf je nieuwe vrijwilligers? Hoe houd je vrijwilligers tevreden en betrokken? Welke begeleiding is nodig en hoe voorkom je ongewenst gedrag? Hoe herken en ontwikkel je competenties van vrijwilligers? Hoe geef ik inspirerend leiding aan vrijwilligers?
Start training

Trainen, een vak apart
Wil je een workshop of training geven aan vrijwilligers of medewerkers binnen je organisatie? De vijf modules van deze e-learning bieden je alle tips & tricks. Aan bod komt onder andere: hoe houd je je presentatie boeiend? Hoe breng je structuur aan in je presentatie? Welke werkvormen zijn er en hoe kies je de werkvorm die het beste aansluit op de praktijk van de deelnemers?
Start training

Een goede start
Je hebt een nieuwe vrijwilliger weten te boeien: hij of zij wil zich graag voor je organisatie inzetten. Gefeliciteerd. Maar hoe zorg je voor een goede match bij de selectie? Hoe voorkom je teleurstellingen omdat ofwel de organisatie ofwel de vrijwilliger andere verwachtingen heeft? Hoe zorg je voor een goed begin voor je nieuwe vrijwilliger?

Deze module is bestemd voor vrijwilligers of beroepskrachten die werken met vrijwilligers binnen de organisatie.
Start training

Netwerk versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen.
Start training

Omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training.
Start training

Storytelling – VIDEO
Storytelling is een effectieve techniek om anderen te inspireren bij een presentatie. Verhalen en voorbeelden brengen mensen in beweging en vergroten de betrokkenheid en motivatie.
Start training

Empowerment
Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over.
Start training

Versterkend gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken.
Start training

Test je kennis en doe de training “dementie”
De meeste mensen met dementie blijven na de diagnose nog zo lang mogelijk thuis wonen. Zij gaan er vaak nog alleen op uit. Op straat, in de supermarkt of bij de sportvereniging, overal kun je de mensen met dementie tegenkomen. Weet jij hoe je het beste kunt reageren? En herken jij de signalen van dementie?
Start training

Grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken.
Start training

Evenementenverkeersregelaars
NOC*NSF, een achttal sportbonden, de politie en de VNG hebben elkaar gevonden om gezamenlijk de administratieve last van de instructie van evenementenverkeersregelaars te verminderen. Zij hebben hiervoor een e-learning module ontwikkeld. Vóórdat de evenementenverkeersregelaar aan de slag kan om de instructieverklaring te behalen, dienen zij een code te ontvangen. Met deze code kan worden ingelogd om de module te volgen. Deze code kan worden verkregen nadat de organisator van het evenement is geregistreerd bij Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Voor registratie dient de evenementenorganisatie een aantal stappen te doorlopen.
Start training

Managen van een vrijwilligersorganisatie
Een vrijwilligersorganisatie op poten zetten is geen eenvoudige opgave. Bestuurslid zijn is niet de meest gewilde functie: er komt soms meer op je af dan je aanvankelijk had gedacht. Als iets niet goed gaat, wordt vaak als eerste naar het bestuur gewezen. Aan de andere kant kun je heel veel bereiken, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Denk aan goed bestuur en heldere afspraken. Waar moet je rekening mee houden als je een organisatie start? Wat zijn taken en verantwoordelijkheden van de bestuursleden? Wat zijn de randvoorwaarden voor het werken met vrijwilligers? Wat zijn bouwstenen voor het ontwikkelen van een beleidsplan? En op welke manier kun je financiering vinden?
Start training

Webinar over Verenigen in Coronatijd.
Op vrijdag 27 maart j.l. was er een webinar over Verenigen in Coronatijd.

Vandaag, morgen en ook volgende maand er kunnen zijn als vereniging voor jouw leden ook in de buitenwereld, dat wil je! Maar de mensen die het doen, zitten thuis. Wat kan, wat werkt, wat mag? Deze tijden van de Coronacrisis vragen van het bestuur, directeur of verenigingsprofessional dat ze snel schakelen. In deze webinar van 30 minuten vindt een eerste verkenning plaats van de uitdagingen voor de vereniging.
Bekijk webinar

Meedenken en meewerken?

Bied jij als particulier of als organisatie trainingen aan waar vrijwilligers in Emmen gebruik van mogen maken? Neem dan contact met ons op. Wij brengen deze op onze website graag onder de aandacht!

 
Contact

 
 
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!

 
© 2020 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe