Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen is in gesprek met vrijwillige buurtbemiddelaar Linda  

Linda werkt als bewonersbegeleider in het aardbevingsgebied in Groningen. Zij is bewonersbegeleider in het versterkingstraject en begeleidt o.a. de  bewoners waarvan de huizen versterkt moeten worden of bij het traject naar een nieuwe woning en een nieuwe woonomgeving.  Toen Linda de vrijwilligersvacature zag staan voor Buurtbemiddelaar heeft ze direct gereageerd. “Het is een leuke aanvulling op het werk wat ik doe, zegt Linda enthousiast. Linda heeft altijd al vrijwilligerswerk gedaan, bij o.a. MS Fonds, als coördinator en bij Vluchtelingenwerk.  Zij vindt het heel normaal om iets voor een ander te doen, om iets voor een ander te kunnen betekenen.

Uit het vrijwilligerswerk als buurtbemiddelaar haalt Linda veel energie. Het is heel fijn als burenruzies opgelost kunnen worden. Als buurtbemiddelaar volg je eerst een opleiding, zodat je goed getraind op pad gaat. Je leert o.a. goed en op een andere manier te luisteren, ook tussen de regels door. Je hoort soms de mensen in een boze bui zeggen: “de boosheid is niet op jou gericht, jij kunt er niets aan doen”. Zo’n boodschap wordt dan ook teruggekoppeld met een: ”Fijn dat je zegt dat het niet aan mij ligt”. Linda noemt deze kleine positieve opmerkingen cadeautjes. Buren zijn ook niet altijd boos, soms zijn de buren geïrriteerd, maar weten zelf niet zo goed hoe ze het gesprek aan kunnen gaan met de buren. Als buurtbemiddelaar luister je goed naar de verhalen van de mensen zonder te oordelen en breng je rust aan in het gesprek. Je probeert het contact tussen de buren te herstellen door ze handvatten te geven om zelf oplossingen te bedenken. “Je probeert de mensen weer bij elkaar te brengen en dat is heel dankbaar werk”, vindt Linda. “Vaak lukt dat ook en zijn buren soms in één avond weer met elkaar in gesprek. Dat geeft een goed gevoel, daar geniet ik van. Mensen willen allemaal op een leuke plek wonen en zich lekker kunnen ontspannen als ze thuis zijn en daar kan ik met mijn inzet aan bijdragen. Je ziet meteen wat je voor een ander kan doen en ziet gelijk het resultaat, dat geeft direct energie”. Zo kwam Linda een keer bij een heel boze buurvrouw, maar door goed te luisteren en verder te kijken kregen ze een leuk en persoonlijk gesprek. Deze mevrouw werd gezien en gehoord waardoor haar boosheid verdween.

“Als er geen vrijwillige buurtbemiddelaars zouden zijn, en de buren er zelf niet uitkomen, bederft dat het woongenot en kan het veel stress geven wat heel ongezond is. Thuis is de enige plek waar je  jezelf kan zijn”. Als het echt uit de hand loopt en de emoties niet meer onder controle zijn, komt de politie. Door bijtijds Buurtbemiddeling in te schakelen kan vaak voorkomen worden dat een burenruzie zo uit de hand loopt dat de politie erbij moet komen. Diegene die contact opneemt met Buurtbemiddeling is juist diegene die het conflict met de buren wilt oplossen.

Als Linda gevraagd wordt wat ze tegen een ander zou willen zeggen die overweegt vrijwilligerswerk te gaan doen, antwoordt ze direct: “Doen! Gewoon beginnen, iets doen wat je zelf leuk vindt. Het is fijn om iets voor een ander te doen, je haalt er heel veel voldoening uit, het geeft je een goed gevoel”.

Als buurtbemiddelaar moet je stevig in je schoenen staan, goed kunnen luisteren, interesse tonen in de mensen en mensen bij elkaar willen brengen. Linda voelt zich als vrijwillige buurtbemiddelaar zeer gewaardeerd. “Het is een leuke opleiding, er is goede begeleiding en intervisie en je werkt met leuke collega’s. Ook worden er verdiepingstrainingen gegeven. Het brengt zo veel meer”.

 Buurtbemiddeling Emmen kan nog vrijwilligers gebruiken. Wil jij in een leuk team werken, ruzies sussen en mensen weer dichter bij elkaar brengen, kijk dan op de site van VIP! Emmen bij Buurtbemiddeling. Ook voor andere vrijwilligersvacatures ga je naar www.vipemmen.nl.

© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe