Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen is in gesprek met activiteitenbegeleiders Wies en Marlissa van woonzorglocatie Heidehiem

Heidehiem is een woonzorgcentrum en is onderdeel van Tangenborgh. Het ligt op een bijzondere locatie, in een bosrijke omgeving in de wijk Emmermeer en toch vlak bij het centrum. Heidehiem heeft 91 bewoners waarvan 50 bewoners die specifieke zorg nodig hebben. De andere bewoners wonen zelfstandig in de huurappartementen.

Bij Heideheim werken 50 enthousiaste vrijwilligers, die samen met de vijf activiteitenbegeleiders activiteiten organiseren, plannen en uitvoeren, met name voor de bewoners die specifieke zorg nodig hebben. Sommigen werken al 25-30 jaar als vrijwilliger bij Heidehiem. “Wij hebben een trouwe club vrijwilliger”, zegt Wies trots. Elke dag vinden er een aantal activiteiten plaats waaronder bloemschikken, handwerken, een creamiddag, een koffieochtend, koersbal of een gym uurtje. Het aanbod is heel divers. Ook is er een vrouwen- en een mannenvereniging. Regelmatig zijn er avondoptredens van verschillende koren en bandjes, waar vrijwilligers de helpende hand bieden. Daarnaast worden er maandelijkse activiteiten georganiseerd zoals bingo of een Strauss middag. Tevens worden er vaste activiteiten georganiseerd vanuit het verenigingsleven. En met mooi weer worden er uitstapjes gepland en gaan ze met de bus op pad naar b.v. musea, flora en fauna of een dagje Giethoorn. En natuurlijk wordt er lekker gewandeld in de prachtige bosrijke omgeving. Naast  twee á drie vrijwilligers die elke dag helpen met de activiteiten, zijn er ook vrijwilligers die werken op de huiskamer, op de verpleegafdeling of bewoners individueel bezoeken.  De bewoners vinden het heel gezellig als de vrijwilligers er zijn. Samen een kopje koffie of thee drinken, een praatje maken, de krant lezen of een spelletje doen.

“Die extra aandacht die de bewoners krijgen van de vrijwilligers, daar fleuren ze helemaal van op”, zegt Marlissa.

“Als er geen vrijwilligers zouden zijn, valt er een heleboel van het verenigingsleven weg. Dan kan er nog geen kwart van de activiteiten plaatsvinden”, zegt Wies somber. “Wij kunnen echt niet zonder vrijwilligers en onze bewoners ook niet. Wij zien, nu dat er met corona geen activiteiten kunnen plaatsvinden, onze bewoners achteruit gaan, ze vereenzamen. Zij missen de contacten ontzettend. Vrijwilligers brengen zoveel leven mee, leven van buitenaf en vertellen wat zij hebben meegemaakt, dat vinden de bewoners prachtig om te horen”, zegt Wies.

De inzet van de vrijwilligers wordt zeer gewaardeerd, zowel door de medewerkers van Heidehiem als door de bewoners. Twee jaar geleden werd er een Bonte Avond georganiseerd vanwege het 60-jarig bestaan van Heidehiem. De vrijwilligers deden hier heel fanatiek aan mee. De bewoners hebben gelachen en vooral genoten. “Wij maken er altijd een feestje van”, zegt Wies lachend. “Wij vinden het belangrijk dat de bewoners genieten en dat we met elkaar kunnen lachen”. Als blijk van waardering ontvangen de vrijwilligers soms een presentje, waar de bewoners graag aan bijdragen. “Sommige bewoners zien de vrijwilligers zo vaak, dat het soms voelt als familie”, zegt Marlissa.

De meeste vrijwilligers die bij Heidehiem werken zijn verworven via de site van VIP! Emmen. “Dat werkt heel goed”, zegt Wies tevreden. Op de vacatures die geplaatst zijn wordt goed gereageerd. Er wordt contact opgenomen met de vrijwilliger en in een gesprek wordt duidelijk aangegeven wat de verwachtingen zijn van het vrijwilligerswerk bij Heidehiem. De vrijwilliger gaat eerst drie weken proefdraaien om te ontdekken of het bevalt. “De meeste vrijwilligers blijven”, zegt Wies. “Maar soms gaan ze andere werkzaamheden doen dan in de vacature stond waarop ze gereageerd hebben omdat dit beter bij de vrijwilliger past”. Zoals een meneer die kwam om met een bewoner te schaken en ontdekte dat hij veel meer plezier had om samen met een bewoner op een duofiets op pad te gaan. “Voor iedereen is wel een geschikte vrijwilligersplek te vinden”, vindt Wies.

Als je als vrijwilliger bij Heidehiem gaat werken, werk je met een hele leuke groep bewoners. Je hebt veel eigen inbreng en krijgt verscheidene cursussen aangeboden. Bij Heidehiem kan je veel leren, ze gaan met de tijd mee, Robotica is een voorbeeld hiervan. En door het vrijwilligerswerk ontstaan meer contacten, zo is er elk jaar een groot vrijwilligersfeest waarop de vrijwilligers elkaar ontmoeten.

Ben  je enthousiast geworden over vrijwilligerswerk, Heidehiem zoekt vrijwilligers voor de huiskamer en voor individueel bezoek. Aanmelden kan via de site van Tangenborgh (vrijwilligerswerk bij Tangenborgh – Heidehiem) via het aanmeldformulier of ga naar de site van VIP! Emmen, hier vind je verschillende vrijwilligersvacatures.

© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe