Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met woonwijkcentrum Oostermarke

Oostermarke is een gastvrij woonwijkcentrum van Treant zorggroep en ligt in een mooi oud deel van het centrum van Emmen. Oostermarke heeft ca. 80-85 bewoners, zowel echtparen als alleenstaande ouderen. De bewoners wonen zelfstandig en huren de appartementen van Domesta, maar krijgen de zorg van Treant. Tevens kunnen de bewoners gebruik maken van de voorzieningen van Oostermarke, bijvoorbeeld het restaurant, de activiteitenclubs, het winkeltje, de kapsalon of de pedicure.
Oostermarke heeft een dagcentrum en een dagbesteding. Het dagcentrum biedt, van 8.00 – 20.00 uur, verzorging en begeleiding aan bewoners met een psychogeriatrische indicatie zodat ze structuur behouden in hun dagelijks leven. Er wordt gezorgd voor rust en zo min mogelijk prikkels. De bewoners die meer activiteiten aankunnen, maken gebruik van dagbesteding.
Er zijn verschillende activiteitenclubs die geleid worden door zo’n 13 enthousiaste vrijwilligers, o.a. een koersbalclub, een kookclub, een creatieve club en een wandelclub. Nu, in coronatijd, kunnen de gezamenlijke activiteiten niet doorgaan, maar er wordt zoveel mogelijk individueel met de bewoners gedaan. Hierdoor zijn er wel meer vrijwilligers nodig. Vrijwilligers die een kopje koffie drinken met de bewoners en een praatje maken, een spelletje met ze doen, een stukje wandelen of met ze naar de beweegtuin gaan bijvoorbeeld.
“De vrijwilligers werken heel zelfstandig, hebben veel eigen inbreng en kunnen zichzelf zijn”, zegt Christa. “Wij vertrouwen op de vrijwilligers”. De vrijwilligers worden goed begeleid en ondersteund door de vrijwilligerscoördinator. De vrijwilligers krijgen ook trainingen b.v. over PG indicatie.
Door een samenwerkingsverband met VIP! Emmen kunnen de vrijwilligers niet alleen gebruik maken van het scholingsaanbod van Treant, maar ook van VIP! Emmen.
“Als er geen vrijwilligers zouden zijn, zouden de bewoners meer vereenzamen en kunnen er geen activiteiten plaatsvinden”, zegt Sandra, wijkverpleegkundige/casemanager . “Het bezoek van een vrijwilliger brengt ook structuur en een stukje aandacht. De bewoners kijken er echt naar uit, dat ze weer iets leuks gaan doen”. “Ze staan helemaal te glunderen als ze de vrijwilliger zien die ze op komt halen om met de Riksja te fietsen”, voegt Christa, activiteitenbegeleider /vrijwilliger coördinator, eraan toe.
De bewoners vinden het zo fijn om naar buiten te gaan, dan komen ze tot rust”. “Onze vrijwilligers zijn een cadeautje, het zijn allemaal toppers”, zegt Christa vol waardering.
Oostermarke zoekt vrijwilligers voor voornamelijk individuele begeleiding. Er zijn veel bewoners die graag een stukje willen wandelen in de nabije groene, bosrijke omgeving. Maar ook voor andere activiteiten zijn nog vrijwilligers nodig.
Wil je de geweldige bewoners van Oostermarke een leuk en mooi moment op de dag bezorgen en ligt je passie bij ouderen, neem dan contact op met de coördinator vrijwilligerswerk van Oostermarke (Christa Zwiers, T: 06 – 22319654, E-mail: c.zwiers@treant.nl.) of ga naar de site van VIP! Emmen en meld je aan.
Kan een afbeelding zijn van buitenshuis
© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe