Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met vrijwilligerscoördinatoren Aafke en Annelies van woonwijkcentra locaties Valkenhof en Holtingerhof.

Valkenhof is een woonwijkcentrum gevestigd in de bruisende wijk de Rietlanden. Het heeft 50 appartementen en drie huiskamers en ondersteunt ook de bewoners aan de Rietgors. Om Valkenhof meer bekendheid te geven in de wijk, waar vooral veel jongeren en gezinnen wonen, worden wijkbewoners betrokken bij een activiteit zoals een BBQ of een spelletjesmiddag.

Holtingerhof is gevestigd in de Bargeres, een wijk waar relatief veel ouderen wonen. Holtingerhof heeft 50 appartementen en 109 aanleunwoningen en levert ook zorg in de wijk.  Het is een bruisende en gastvrije locatie waar je warm welkom wordt geheten.

Op beide locaties is er de mogelijkheid om een ruimte te huren voor b.v. een verjaardagsfeest en kan er catering worden verzorgd. Bovendien beschikt Holtingerhof over een kapel waar wekelijks kerkdiensten plaatsvinden.  Vorig jaar is men begonnen de diensten, vanwege corona, uit te zenden via livestreams. Bewoners van zowel Valkenhof als Holtingerhof en de bewoners uit de wijk, kunnen zo toch de kerkdienst volgen. Daar het werken met een livestream zo goed bevalt, worden er meerdere activiteiten online georganiseerd. Omdat bewoners altijd zeer enthousiast zijn over Bingo, volgt er binnenkort een online Bingo.

Voor alle activiteiten die plaatsvinden zijn veel vrijwilligers nodig. Bij Valkenhof werken ca. 40 enthousiaste vrijwilligers en bij Holtingerhof ongeveer 60. “Zonder vrijwilligers kunnen er heel veel activiteiten niet meer doorgaan. Dan wordt het heel saai. Bewoners zullen veel meer vereenzamen. Ze missen dan het gezellige praatje met een bakje koffie, het wandelingetje of fietsritje buiten”, zegt Aafke, “en dat is zorgelijk”. Laatst zat er een meneer in de huiskamer die triest voor zich uit keek. Toen Aafke hem vroeg of hij zin had om een eindje te fietsen, fleurde hij helemaal op. Ook de bewoners zijn erg blij met de vrijwilligers, die helpen bij allerlei activiteiten maar ook individuele begeleiding bieden.

De vrijwilligerscoördinatoren zetten een afwisselend programma neer met diverse en actuele activiteiten. Zo heeft Annelies, n.a.v. het programma Expeditie Robinson een Expeditie Bargeres georganiseerd, wat goed in de smaak viel bij de bewoners. En er wordt een dagje uit gepland naar Delftzijl, naar het strand, omdat een aantal bewoners graag weer eens naar het strand gaan. Voor een tocht in een klein groepsverband wordt de auto van de Zonnebloem gehuurd.

Annelies heeft geregeld contact met VIP! Emmen. “Het is een mooi medium en de site is makkelijk en eenvoudig om mee te werken. Er komen regelmatig reacties op de vacatures en je kunt ook de mensen zien die zoekende zijn en daar contact mee opnemen, dat werkt heel goed”, zegt Annelies tevreden. “VIP! Emmen post ook berichten op Facebook voor ons, zodat we meer mensen bereiken. Als VIP! Emmen er niet zou zijn, zou het veel moeilijker zijn om vrijwilligers te benaderen en zouden we nog meer aan de weg moeten timmeren om bekendheid te krijgen. VIP! Emmen staat goed bekend en er is een prettige samenwerking”.

Bij Valkenhof en Holtingerhof gaat het er heel gemoedelijk aan toe.  Als vrijwilliger krijg je een warm onthaal. Vrijwilligers worden gehoord en gekend. “Iedereen doet er toe, iedereen is gelijk”.

Als gevraagd wordt of iedereen vrijwilligerswerk kan doen, antwoord Aafke: “Jazeker. Als je iets wilt dan kan je het. Mensen die iets terug willen doen voor de maatschappij willen we zeker helpen”.

Ben jij enthousiast geworden over vrijwilligerswerk, heb jij affiniteit met ouderen en wil je werken in een gezellige en gemoedelijke omgeving, Valkenhof en Holtingerhof kunnen nog vrijwilligers gebruiken. Valkenhof is op zoek naar kookvrijwilligers voor het weekend. En beide locaties zoeken een gastheer/-dame voor de maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag. (Valkenhof: 13.00 – 14.00 uur, Holtingerhof: 12.30 – 16.00 uur). Voor bovengenoemde vacatures of andere vrijwilligersvacatures ga je naar de site van VIP! Emmen, www.vipemmen.nl.

© 2021 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe