Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met vrijwilliger Riekus

Riekus is al 15 jaar vrijwilliger. Hij is als vrijwilliger begonnen bij Het Rode Kruis op de Henry Dunant.

Een oud-collega ondernemer, had Riekus een keer meegenomen op de Henry Dunant, nadat hij van Riekus gehoord had dat zijn vrouw, die inmiddels was overleden, graag als vrijwilligster weer in de zorg had willen werken.  De eerste reis was Riekus goed bevallen en hij heeft direct daarna een ADL-opleiding gevolgd. ADL staat voor Activiteiten Dagelijks Leven, dat zijn alle activiteiten die iedereen moet doen om de dag door te komen, zoals wassen en aankleden, helpen bij het eten, een rolstoel duwen en ondersteunen bij een wandeling. Ook is Riekus vrijwilliger geworden bij Grim reizen en nu doet Riekus met veel plezier vrijwilligerswerk bij reisbureau VZ-ZORGVAKANTIES (Vakantie & Zorg) en ZORGBUS Emmen. Reisbureau VZ-ZORGVAKANTIES is er voor mensen met een lichamelijke beperking. ZORGBUS Emmen is er voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Riekus heeft inmiddels veel ervaring met busreizen, vliegreizen en 1 op 1 reizen. “Je komt overal”, zegt Riekus, “niet alleen in Nederland en Duitsland, maar we reizen b.v. ook naar Spanje, Italië en Gran Ganaria”. Zo is Riekus met een jongeman mee geweest naar Berlijn en naar de Åland eilanden. “Reizen en verzorgen van gasten is mij op het lijf geschreven”, zegt Riekus.  Riekus bereidt de reis goed voor, zodat hij weet welke voorzieningen er zijn en hij gaat altijd op zoek naar leuke uitstapjes. “De gasten moeten wel kunnen genieten van hun vakantie, die moet wel geslaagd zijn”, zegt Riekus enthousiast. Tijdens de reizen wordt Riekus graag ondersteund door zorgprofessionals, zodat hij daar weer van kan leren.

Riekus vindt het belangrijk dat hij de gasten aanvoelt en goed met hun kan communiceren. “Iedere gast heeft zijn eigen beperking of hij/zij ernstig ziek is, zwak begaafd of een hersenaandoening heeft. De gast moet zich behaaglijk voelen bij mij”, zegt Riekus. Riekus vertelt het verhaal van een meneer die tijdens een boottocht direct weer naar huis wilde. “Hij stond al met zijn koffer klaar”, zegt Riekus. “Ik heb die meneer toen meegenomen en samen een kopje koffie met hem gedronken en een praatje gemaakt. Het bleek dat die meneer voor het eerst na het overlijden van zijn vrouw op vakantie was. Toen we langs een betonfabriek kwamen, herkende de man de fabriek waar hij gewerkt had. Wij spraken erover en zo won ik zijn vertrouwen. Die meneer heeft toen zijn koffer maar weer uitgepakt en is gebleven tot de laatste dag. Dat vind ik nou mooi om te doen”, zegt Riekus voldaan, “mensen leren kennen, zorgen dat ze lekker in hun vel komen te zitten en hun een plezierige trip bezorgen”. Maar ook als mede vrijwilligers het even moeilijk hebben omdat ze b.v. wat langer van huis zijn, maakt Riekus een praatje met ze opdat ze zich daarna weer beter voelen.

Naast de vakantierezen is Riekus ook chauffeur op ZORGBUS Emmen. De Zorgbus is er voor dagjes uit, maar ook voor b.v. een ritje naar het ziekenhuis. Vaak gaan er mensen mee die alleen zijn of een beperking hebben. “Ze stappen in en ontmoeten anderen, die net als zij ook onbekend met elkaar zijn. Ik stel de mensen dan eerst aan elkaar voor zodat ze contact krijgen met elkaar. Dan mag ik de verbinder zijn”, zegt Riekus verblijd. “En als ik zie hoe blij de gasten zijn als ze met de bus op stap gaan, dan kan ik alleen maar genieten, net als zij”, zegt Riekus.

Riekus haalt veel voldoening en levensvreugde uit zijn vrijwilligerswerk. “Het vrijwilligerswerk is niet altijd makkelijk en kost energie, maar het levert ook heel veel positieve energie op”, zegt Riekus. Mede door het vrijwilligerswerk heeft Riekus zijn leven weer op kunnen bouwen en invulling kunnen geven. Hij heeft een grote kenniskring op kunnen bouwen in heel Nederland. Hij komt in aanraking met een grote diversiteit aan mensen en hij geniet van hun mooie verhalen en levenservaring.

Hij weet dat er ook een leven is met een beperking. Tegen anderen wil Riekus zeggen: “Geniet elke dag van het leven en neem de tijd om te leven. Maar kijk eens om je heen, kijk eens wat jij kunt doen ter invulling van jouw leven ten dienste van die ander. Het geeft zoveel meer en het kan zo waardevol zijn”.

Ben jij na het lezen van dit verhaal enthousiast geworden over vrijwilligerswerk, kijk dan op de site van VIP! Emmen voor vacatures of neem contact met ons op.

Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen en buitenshuisGeen fotobeschrijving beschikbaar.

© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe