Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met vrijwillige regiocoördinator Marie-Louise van Stichting Mentorschap Noord

Stichting Mentorschap Noord is een vrijwilligersorganisatie die nog vrij onbekend is in de Drentse regio, vandaar dat regiocoördinator Marie-Louise contact heeft gezocht met VIP! Emmen.

Stichting Mentorschap Noord is lid van de Landelijke Stichting Mentorschap Nederland en is werkzaam in de noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe). In de regio’s Emmen en oost-Groningen zijn 4 à 5 mentorschappen actief.

Mentorschap is bedoeld voor volwassenen die zelf niet in staat zijn voor hun persoonlijke belangen op te komen en geen familie of anderen personen in hun omgeving hebben om op terug te vallen. Het niet in staat zijn om voor je eigen belangen op te komen kan b.v. komen door een ziekte, een psychische of verstandelijke beperking, dementie of een verslaving. Iedereen kan een mentor aanvragen, ook als iemand in een zorginstelling woont.

Stichting Mentorschap Noord adviseert en ondersteunt bij het zoeken van een passende mentor. De gemotiveerde, professionele vrijwilligers krijgen van de stichting het mandaat, waarna zij als mentor de belangen van de cliënt kunnen vertegenwoordigen. “Zij zijn hun stem”. Zij helpen de cliënt bij het nemen van beslissingen over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Doordat de mentor vroegtijdig problemen kan signaleren en daarop kan handelen, kan vaak erger worden voorkomen. De mentor is kundig, heeft tijd en kijkt echt met de cliënt mee. Hij/zij speelt in op de wensen en behoeften van de cliënt en houdt contact met verschillende betrokkenen, zoals zorgverleners, artsen en familie. De duur van het mentorschap verschilt per cliënt, maar de meeste cliënten worden meerdere jaren ondersteund voor gemiddeld vier tot acht uur in de maand.

De mentoren krijgen scholing en ondersteuning bij de uitvoering van hun verantwoordelijke taak en er vinden regelmatig intervisies plaats. Marie-Louise begeleidt 15 – 20 mentoren, maar is zelf ook mentor. “Mentor zijn is vervullend, vertederend, plezierig en zinvol”.

Wil jij je ook inzetten voor de kwetsbare mensen in onze samenleving en mentor worden? Of ken je iemand die een mentor nodig heeft? Neem dan contact op via info@mentorschapnoord.nl of ga voor meer informatie naar www.mentorschapnoord.nl.

Wil je weten welke vrijwilligersvacatures er nog meer zijn, kijk dan op de site van VIP! Emmen.

 

 

 

© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe