Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met Stichting Diva Dichtbij

Martine, één van de 19 professionele vocalisten, reageert op een social media bericht van VIP! Emmen. Het eerste contact is gelegd! Martine wil graag iets vertellen over Diva Dichtbij. Een stem die binnenkomt, letterlijk en figuurlijk!

Stichting Diva Dichtbij verzorgt optredens voor kwetsbare mensen die langdurig zorg nodig hebben, veelal ouderen met dementie maar ook voor mensen met somatische of psychische aandoeningen.  De optredens zijn voor zowel ouderen maar ook voor jongeren.

Zo komen ze zowel in zorginstellingen maar ook in een hospice of bij mensen thuis. De naasten zijn ook meer dan welkom bij de optredens. Het is bij uitstek een kans om samen iets prachtigs te beleven en emoties te verwerken. Martine licht toe dat ze vooral een mens zien en niet de ziekte. Het laagje “ziekte” gaat er van af en er blijft een puur mens over.

De diva’s en divo’s zingen beslist niet vanaf een podium. Zo zit er niks tussen. Letterlijk geen ruimte er tussen, waardoor het heel laagdrempelig is. Ze willen juist dichtbij komen om ook non-verbaal contact te leggen. Een optreden is altijd intiem en kleinschalig, bijvoorbeeld in een huiskamer of bij iemand aan bed. Tijdens het optreden gaan de diva’s of divo’s ook door de knieën en proberen zoveel mogelijk contact te leggen door de mensen even aan te raken; hun hand vast te pakken of een kneepje in de hand te geven.

Het repertoire is breed, het varieert van (licht) klassiek tot musical en Nederlandstalige luisterliedjes. Als mensen willen dansen  is daar altijd gelegenheid voor. Een rolstoel is zeker geen belemmering. Zo kent Martine wel 100 verschillende liedjes uit haar hoofd. De bewoners mogen luisteren maar natuurlijk ook meezingen.

Op mijn vraag wat Diva Dichtbij zo uniek maakt, reageert Martine enthousiast en stelt mij een wedervraag: “stel dat mensen voordat ze ziek zijn geworden graag een theater mochten bezoeken?” Daar heb ik niet zo snel een antwoord op. “Juist ja” hoor ik Martine zeggen: “dit is het antwoord op jou vraag, wij brengen een stuk theater bij de mensen”.

VIP! Emmen heeft veel contacten met verschillende zorginstellingen, wellicht dat zij gebruik willen maken van Diva Dichtbij. “Maken jullie ook gebruik van vrijwilligers”, is dan natuurlijk mijn logische vraag. Martine legt uit dat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn tijdens de optredens. Zorgpersoneel hebben vaak een druk programma waardoor de zorginstellingen er voor kiezen om hun vrijwilligers aanwezig te laten zijn tijdens het optreden. De vrijwilligers zorgen op dat moment voor het vertrouwde gezicht, helpen de bewoner waar nodig en weten wat de bewoner nodig heeft. Niet iedere bewoner heeft namelijk een familielid of bekende bij het optreden. Op de vraag hoe het zou zijn wanneer er geen vrijwilliger beschikbaar zou zijn tijdens het optreden is Martine heel resoluut, dat zal voor zowel de bewoner als voor de diva of divo niet optimaal werken. De bewoner wil graag iets vertrouwds naast zich hebben zitten en de vocalist weet niet wat de bewoner nodig heeft of wellicht specifieke wensen heeft.

“Martine, wat zou het betekenen wanneer stichting Diva Dichtbij ophoudt te bestaan?” Ik hoor een zucht: “dat zou ik verschrikkelijk vinden, ik mis de fysieke optredens nu ook enorm tijdens de corona en dan te bedenken dat ik nooit meer zou optreden voor een iemand die het zo hard nodig heeft, dat is ondenkbaar!” Martine geeft aan dat ze dan zelf zou kijken naar oplossingen en mogelijkheden, want ze zal door blijven gaan,  dit is te belangrijk!

Op dit moment bieden ze Zoom Meetings aan en skype live video optredens.  Via zoom wordt er nog steeds gezongen en boven verwachting wordt dit goed ontvangen. “Dit is gewoon fantastisch dat we toch nog iets kunnen betekenen in deze toch al lastige tijd” benadrukt Martine. Ze is enorm trots op al haar collega’s die zich nu via online zich inzetten. En even terugkomen op vrijwilligers: nu zijn vrijwilligers de handen voor de vocalisten. De vrijwilligers houden de tablet vast voor de bewoner, zit naast de bewoner en kan contact maken met de bewoner tijdens het zingen. “Zonder vrijwilligers zou dit onmogelijk zijn en daardoor onze dank aan al die vrijwilligers in verzorgingstehuizen of hospices die onze handen nu zijn tijdens de zoom optredens”.

Wil je in contact komen, heb je vragen of wil je graag een optreden voor iemand regelen. Neem vooral contact op! Martine benadrukt nog dat ze het belangrijk vinden om voor iedereen bereikbaar te zijn. Stuur een mail naar productie@divadichtbij.nl of bel naar: 0314 35 92 45

VIP! Emmen wil Martine bedanken voor het reageren op een post van social media. Ik kende de stichting niet en waarschijnlijk veel mensen met mij niet. Dit doet social media dus, netwerken en verbindingen maken! Het is en blijft zo belangrijk om verhalen te delen.

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen en binnen

© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe