Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met Peter van Stichting Paardrijden Gehandicapten Emmen (SPGE)

Stichting Paardrijden Gehandicapten Emmen is een organisatie die het mogelijk maakt dat mensen met een beperking kunnen paardrijden. Er wordt gereden in het ruitersportcentrum ‘De Eekwal’, waarvan ze de paardenbak en de paarden huren voor de lessen. Als het lekker weer is, is er de mogelijkheid om onder begeleiding een ontspannen buitenrit te maken.

Er wordt gereden op de woensdagmiddag en –avond en op donderdagochtend. Per les zijn maximaal vijf ruiters met paarden in de manegebak, elk met een eigen vrijwillige begeleider. Op de donderdagochtend wordt er les gegeven aan zwaar gehandicapten, die bijna niet-ontvankelijk zijn voor communicatie. Deze ruiters worden ieders begeleid door twee vrijwilligers. Vaak is er een begeleider van de instelling zelf bij, die ook meeloopt met het paard en de ruiter. Er mogen dan drie ruiters in de paardenbak. Bij elke les is een gediplomeerd instructeur aanwezig die een speciale opleiding heeft gevolgd bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).

Op dit moment zijn er 30 ruiters, vaak met een geestelijke handicap. Om deze ruiters goed te begeleiden werken er 20 vrijwilligers bij SPGE. Zij lopen tijdens de lessen mee met het paard en de ruiter. Daarnaast zitten er nog eens vijf vrijwilligers in het bestuur. Het merendeel van de  enthousiaste vrijwilligers bestaat uit vrouwen, die als meisje al gek op paarden waren. Qua leeftijd is het een heel gevarieerd gezelschap aan vrijwilligers, van 14 – 60 jaar. “Wij hebben een leuke club vrijwilligers”, zegt Peter enthousiast.

Voorafgaand aan de lessen halen de vrijwilligers de paarden van stal. De paarden worden geborsteld en de hoeven gekrabd. Dan worden de paarden opgezadeld en staan ze klaar voor de les. De ruiters mogen dan één voor één de manegebak in en worden, met behulp van een trapje en de vrijwillige begeleider, op het paard gezet. Tijdens het wachten wordt er met de ruiter een gezellig praatje gemaakt.

In de manegebak worden oefeningen gedaan. Maar bij mooi weer gaan ze met de ruiters het prachtige natuurgebied van Westenesch in. De ruiters genieten echt van de lessen en het uitstapje naar buiten. De paardrijlessen geven de gehandicapten niet alleen structuur, maar er ontstaan ook vriendschappen.  De ruiters gaan zich hechten aan de vrijwillige begeleider en er ontstaat een band van herkenning. ”Aan de vrijwillige begeleider kunnen ze even hun verhaal kwijt, vertellen wat ze hebben meegemaakt en dat vinden de ruiters erg fijn”, zegt Peter. Ook helpen de vrijwilligers mee bij het sturen van het paard en dat geeft de ruiters rust, want ze weten niet altijd wat links of rechts is.

“Als er geen vrijwilligers zouden zijn, kunnen we niet meer paardrijden met de gehandicapten”, zegt Peter stellig. Vrijwilligers maken het mogelijk dat onze ruiters veilig en afwisselend paard kunnen rijden. En zonder vrijwilligers is geen Sinterklaasfeest, Kerstfeest of seizoen afsluiting”.  Tijdens de gezellige seizoen afsluiting is er een diplomadag. “De ruiters komen dan netjes gekleed en dat is prachtig om te zien”, zegt Peter trots.

“Om vrijwilligers te werven maken we gebruik van de site van VIP! Emmen. Via VIP! Emmen zijn er al diverse vrijwilligers bij ons aan het werk”, zegt Peter tevreden. Maar we adverteren ook op facebook en op onze eigen website. “Door de coronamaatregelen worden er nu geen lessen gegeven, maar we kijken met smart uit naar het moment dat het weer kan”, zegt Peter. “Wij kunnen dan nog een aantal ruiters en vrijwilligers gebruiken m.n. op de woensdag”.

Als vrijwilliger bij SPGE moet je een redelijke conditie hebben. Iedere les duurt 45 minuten en je loopt door rul zand, wat best zwaar is. Soms moet je een stukje hard meelopen met de draf van het paard.  Goed kunnen luisteren en snappen welke oefening het paard en de ruiter gaan uitvoeren is erg belangrijk. Evenals het herkennen van signalen door de ruiter en het paard goed in de gaten te houden. Als vrijwilliger van SPGE krijg je bijscholing over interessante thema’s zoals het opzadelen van paarden, de verzorging van paarden of over autisme. En wordt er als bedankje voor de geweldige inzet een winterbuffet of BQQ aangeboden. “Maar het is vooral genieten van de ruiters”, zegt Peter. “Zo is er een hele leuke ruiter die na iedere les het paard een kusje geeft. Dat is toch prachtig”, zegt Peter.

Houd je van paarden en vind je het leuk om met gehandicapten te werken, kijk dan op de website van SPGE, www.spgemmen.nl, voor vacatures en neem contact met ze op. Of meldt je aan bij VIP! Emmen.

© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe