Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met Marieke

Marieke zocht in oktober 2020 contact met het VIP!.

Haar werkzaamheden in de bar in Zwolle liggen op dit moment stil. Marieke, 31 jaar, woont in Emmen samen met haar 2 poezen Pim en Pom en haar muis Pam. Normaliter vermaakt Marieke zich prima. Ondanks dat ze alleen is en een klein netwerk heeft, heeft ze zich nog nooit eenzaam gevoeld maar hier kwam verandering in.

Tijdens de corona werd haar wereld steeds kleiner. In het begin onderhield ze dagelijks contact met haar collega’s maar dat werd steeds wat minder. Marieke begrijpt het wel, haar collega’s hebben kinderen en een groter netwerk. Nadat Marieke een aantal nachten niet kon slapen en haar ritme volledig kwijt was, nam ze contact op met het VIP!. Marieke gaf aan dat dit voor haar een grote stap was. Ze legt uit dat ze werd geconfronteerd met haar eenzaamheid en dit eigenlijk niet bespreekbaar durfde te maken.

Op internet is ze gaan zoeken hoe je eenzaamheid kan doorbreken en zo kwam ze erachter dat een vorm van vrijwilligerswerk kan bijdragen om meer contacten te krijgen. Marieke vond een luisterend oor bij het VIP!. Ze kon woorden geven aan haar gevoel van eenzaamheid. Na het telefoongesprek was Marieke over haar schaamte heen en zocht ze contact met de huisarts voor passende hulp. Soms is het nodig om eerst passende hulp te zoeken voordat je vrijwilligerswerk gaat doen.

Na drie weken belde Marieke weer met het VIP! en tijdens dit gesprek hebben we gekeken naar mogelijkheden om iets van vrijwilligerswerk te gaan doen. Marieke geeft aan dat ze het als prettig heeft ervaren dat ik haar niet ging overspoelen met ideeën maar tijdens het gesprek haar de ruimte gaf om zelf na te denken waar ze vrijwilligerswerk kan gaan doen. Door de juiste vragen te stellen en vervolgens door te vragen, kreeg Marieke allemaal ideeën en werd ze heel erg enthousiast.  Marieke nam de eerste tip van harte aan en die middag besloot ze om een wandeling te maken en kijken of ze met iemand een praatje kon maken.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Eenzaamheid kan je negatieve gevoelens geven waardoor je in een negatieve spiraal kan komen. Marieke kreeg de “opdracht” om letterlijk in beweging te gaan, uit haar comfort zone te stappen door een praatje te maken met een ander. Immers eenzaamheid kan je het gevoel geven dat je anders bent dan anderen. Dat je uniek bent in je eenzame gevoelens en dat niemand je meer ziet staan. Toegeven dat je je eenzaam voelt, erover praten, in beweging komen en een vorm van vrijwilligerswerk gaan doen, kan je helpen om een kleine stap te zetten om uit je vicieuze cirkel te komen.

Zo is Marieke gaan wandelen en tijdens haar wandeling kwam ze in contact met een oudere meneer die zijn hondje aan het uitlaten was. Al pratende kwamen ze er achter dat ze twee straten van elkaar vandaan wonen, de dochter van meneer in dezelfde klas heeft gezeten als Marieke en ze allebei van dieren houden. Marieke laat nu de hond van meneer elke avond uit. Zo hoeft meneer ‘s avonds niet meer de straat op en Marieke maakt elke avond een praatje met meneer.

Hier is het niet bij gebleven. Meneer heeft Marieke in contact gebracht met zijn dochter en nu heeft Marieke via skype contact met haar oud klasgenootje die met haar gezin in Australië woont. Inmiddels heeft Marieke hulp om te praten over haar gevoel van eenzaamheid en laat Marieke weten dat het goed met haar gaat. Ze had niet verwacht dat een gesprek met het VIP! haar zo zou steunen en helpen door deze lastige coronatijd.

Het VIP! is niet de oplossing maar een hulpmiddel. Heb jij ook het gevoel dat je vastloopt in je leven en je eigenlijk wel iets wil doen voor een ander? Ook dan kan je bij VIP! Emmen terecht. VIP! is er voor iedereen die een vorm van vrijwilligerswerk zoekt.

© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe