Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met John van Ontmoetings- en Activiteitencentrum “De Cocon“

De Cocon is een gezellig ontmoetings- en activiteitencentrum voor 50-plussers en bestaat al 16 jaar. De Cocon is in 2005 gestart aan de Monetpassage, maar zit inmiddels al weer 11 jaar aan het Marktplein – Emmen Centrum. Iedereen van 50 jaar en ouder is van harte welkom voor een praatje, een kopje koffie, een drankje, een activiteit etc. Tevens is het mogelijk om een zaal te huren voor b.v. een vergadering, een workshop etc.

In de Cocon werken 36 enthousiaste vrijwilligers: vier bestuursleden, 12 baliemedewerkers en 19 activiteitenbegeleiders, alleen de beheerder is een vaste kracht. Er worden diverse activiteiten aangeboden zoals tekenen / schilderen, gym en dans, wandelen, biljarten, kaarten, hobbyclub, handwerkclub, sjoelclub en computerles. Doordat er meerdere ruimtes zijn, kunnen er verschillende activiteiten tegelijk plaatsvinden. Per activiteit kunnen er meestal 10-15 personen deelnemen. De activiteiten vinden plaats volgens een vast programma. Er zijn nog dagdelen vrij voor een nieuwe activiteit, een zangclubje of muziekmiddag is van harte welkom is. Bij elke activiteit zijn twee vrijwilligers aanwezig. Daarnaast worden er workshops gegeven en worden er weekendactiviteiten georganiseerd. Een high tea, een buffet, live muziek, bingo, een toneelstuk, John heeft veel leuke ideeën. De kosten voor de activiteiten en de hapjes en drankjes worden laag gehouden, zodat ook mensen met een kleine beurs kunnen deelnemen.

“De Cocon is voor onze gasten een warm huis waar je leuke dingen kan doen. Waar je anderen kunt ontmoeten en waar je je niet eenzaam hoeft te voelen”, zegt John recht uit zijn hart. Hij vindt het belangrijk dat de gasten op hun gemak worden gesteld en dat er aandacht voor ze is. Sommige gasten moeten even over de drempel getrokken worden, want het is soms best wel een spannende eerste stap om naar binnen te gaan. “Dan maken we een praatje met ze en bekijken we samen of er activiteiten zijn die ze graag zouden willen doen. Je ziet ze dan helemaal opbloeien en ze krijgen weer zin in het leven. Dat is toch prachtig, daar doen we het voor”, zegt John gelukzalig. Tussen de gasten onderling ontstaan ook vriendschappen en hebben enkele gasten zelfs een relatie gekregen met elkaar.

John moet er niet aan denken dat er geen vrijwilligers zouden zijn, want dan kan de Cocon niet bestaan. “De vaste gasten vragen regelmatig wanneer we weer open mogen. Door de corona kunnen veel gasten nergens heen waardoor ze vereenzamen. Zij zitten echt om een praatje verlegen en missen hun favoriete clubje”, zegt John meelevend.

John is heel blij met de vrijwilligers. Elke vier maanden hebben ze samen overleg en dan is er wat lekkers bij de koffie en wordt er geëvalueerd over diverse zaken.  John vindt goed contact met de vrijwilligers erg belangrijk. Als dank krijgen alle vrijwilligers met kerst een kerstdiner aangeboden en krijgen ze een kleine attentie. “Het is hier altijd een vrolijke en gezellige boel. Wij hebben veel plezier met elkaar”, zegt John olijk.

John heeft goede ervaringen met VIP! Emmen en binnenkort komen er nieuwe vacatures op de site van VIP! Emmen te staan, want ze hebben nog diverse vrijwilligers nodig. De Cocon is dringend op zoek naar een secretaris en naar vrijwilligers die het leuk vinden om activiteiten te organiseren of een bardienst te draaien. Ben jij op zoek naar een gezellige vrijwilligersplek en heb jij affiniteit met de doelgroep (50+), ben jij gastvriendelijk, toon jij betrokkenheid en maak jij tijd voor je medemens, neem dan contact op met VIP! Emmen of ga naar de website van De Cocon, www.decocon-emmen.nl. “En misschien wordt jij onze nieuwe collega! Wij zijn er klaar voor!”

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, biljart spelen en binnen

© 2021 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe