Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met Geke van Stichting Vakantievreugd

Stichting Vakantievreugd organiseert, op vrijwillige basis, begeleide vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking uit de vier noordelijke provincies. Er werken twee parttime medewerkers. De reisbegeleiders zijn vrijwilligers. De vakanties worden georganiseerd in de periode mei-juni t/m september en nog één in oktober. De groep vakantiegangers bestaat meestal uit zes personen. Er gaan dan twee vrijwillige begeleiders mee zodat er een begeleiding is van 1 op 3. Soms zijn er grotere groepen van 9-12 personen, dan gaan er drie à vier vrijwillige begeleiders mee. Daarnaast worden er een viertal vakanties georganiseerd voor mensen die rolstoel gebonden zijn of die speciale zorg nodig hebben. Deze mensen krijgen 1 op 1 begeleiding, met elke vakantieganger gaat er één vrijwillige begeleider mee. Tijdens de vakanties wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met de voorkeuren en wensen van de vakantiegangers, zodat zij de vakantie krijgen die zij graag willen. Soms sluit Vakantievreugd met een klein groepje vakantiegangers aan bij reguliere reizen om de integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de maatschappij te bevorderen.

Vakantievreugd is gekwalificeerd met het keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, de NOV. Ook is Vakantievreugd een erkend SBB leerbedrijf.

Stichting Vakantievreugd werkt met veel vrijwillige begeleiders. Vrijwilligers krijgen eerst een intake gesprek waarin wordt uitgelegd wat het werk van een vrijwillige reisbegeleider inhoud. Er wordt gekeken of de persoon geschikt en betrouwbaar is. Affiniteit met de doelgroep, mensen met een verstandelijke beperking, is wel een vereiste.  Verantwoordelijkheidsgevoel en genoeg energie om de vakantiegangers voldoende zorg en aandacht te bieden is erg belangrijk. Voordat de vrijwilligers mee op vakantie gaan, krijgen ze eerst een trainingsdag en nieuwe vrijwilligers ook een rijtest. De eerste vakantie waar de vrijwilligers meegaan, is een proefvakantie om te kijken of het voor alle betrokkenen bevalt. “De meeste vrijwilligers zijn daarna zo enthousiast, dat ze graag vaker mee willen”, zegt Geke verblijd. “De enthousiaste vrijwilligers die hier werken zijn heel divers, van verzekeringsagent, politieagent tot huisvrouw”, zegt Geke. Een zorgachtergrond is niet nodig, er wordt scholing geboden en er gaan altijd ervaren begeleiders mee.

Als vrijwilliger bij Stichting Vakantievreugd help je mee de uitstapjes te organiseren en te plannen en ga je mee op vakantie. Tijdens het teamoverleg, ter voorbereiding op de vakantie, worden de taken verdeeld, o.a. wie de boodschappen haalt, wie de verantwoording voor de medicatie op zich neemt, wie de financiën in de gaten houdt, wie er rijdt en wie het reisverslag maakt. Elke reisgroep krijgt een map mee met informatie over de vakantiegangers en de accommodatie waar ze naar toe gaan. Er is contact met het thuisfront van de vakantieganger om te kijken of er nog wijzigingen of aanvullingen zijn in de gekregen informatie bij aanmelding. Zo gaat iedereen goed voorbereid en met plezier op vakantie.

“Als er geen vrijwilligers zouden zijn kunnen we wel stoppen. Zonder vrijwilligers geen vakanties”, zegt Geke. “De vrijwilligers zijn onze kracht. Wij zijn dan ook heel dankbaar en blij met de vrijwillige reisbegeleiders”. Maar ook de vakantiegangers waarderen de vrijwillige reisbegeleiders zeer. De doelgroep is altijd afhankelijk van andere mensen en heeft een vast dagelijks ritme. Hun wereld is klein, zeker nu in deze coronatijd met weinig bezoek. Tijdens de vakantie krijgen ze extra aandacht en zorg en daar genieten ze heel erg van. Dat ze de vrijwilligers waarderen blijkt uit het feit dat ze de vrijwilligers verrassen met een ontbijt of een keer voor ze koken. De vakantiegangers genieten echt van deze vakanties. “Zo was een keer het geld voor de uitstapjes op, maar wilden de vakantiegangers toch nog een keertje weg. Ze hebben toen zelf geld bij elkaar gelegd, zo leuk vonden ze het”, verteld Geke. En soms overtreffen ze zichzelf, zoals een jongeman die echt niet op blote voeten wilde om het “Blote Voetenpad” te bewandelen, maar het toch gedaan heeft. “Ze kijken ontzettend uit naar de volgende vakantie, die dit jaar waarschijnlijk wel door kan gaan”, zegt Geke hoopvol. Ook voor ouders van de vakantiegangers is het heel fijn dat hun kind op vakantie kan zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken.

Stichting Vakantievreugd kan altijd vrijwilligers gebruiken, er staat een vacature op de site van VIP! Emmen. “Wij hebben een leuk team vrijwilligers en het is zeer dankbaar werk”, zegt Geke.

Heb je affiniteit met mensen met een verstandelijke beperking en lijkt het je leuk om deze groep te begeleiden, zorg en aandacht te geven tijdens hun vakantie, kijk dan op de site van Stichting Vakantievreugd of  VIP! Emmen en neem contact op.

© 2022 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe