Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met de Trans

De Trans en het VIP! in Emmen hebben al jaren actief contact met elkaar. Hennie, vrijwilligers coördinator van de Trans wil dan ook graag meewerken aan een interview om iets te vertellen over de Trans en de meerwaarde van het contact tussen de Trans en VIP! Emmen.

De Trans is een zorginstelling actief in de verstandelijke gehandicaptenzorg in Drenthe, Overijssel en Zuidoost Groningen. Zij bieden verstandelijk gehandicapten zorg én ondersteuning in alle aspecten van hun leven, Naast mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen zij ook mensen met een vorm van autisme.

Hennie vertelt verder: bij de Trans ontvangen we dus mensen met een verstandelijke beperking en/of een vorm van autisme en zorg en ondersteuning in hun thuissituatie, op school, in het werk of bij het wonen-met als doel ze volledig deel te laten nemen aan de samenleving. Daarin gaan we uit van wat iemand zelf al kan. “Dat is heel waardevol, want ik hoor je zeggen Hennie dat jullie kijken naar mogelijkheden en niet naar onmogelijkheden.” Hennie beaamt dat, “iedereen heeft mogelijkheden en heeft het recht om deel te nemen aan onze samenleving.”

Met deze aanpak van gehandicaptenzorg houden de cliënten de volle regie over hun eigen leven en leren ze op eigen benen staan. De Trans ondersteunt enkel waar en wanneer dat nodig is. De medewerkers van de Trans helpen mensen meedoen en vooruit komen. Op eigen kracht, omringd door hun omgeving en waar nodig met ondersteuning op maat door professionele, betrokken begeleiders.

De Trans begeleidt ruim 1300 cliënten. Ongeveer duizend medewerkers zetten zich dagelijks in om de zorg en begeleiding voor cliënten zo goed mogelijk te organiseren, Hennie is daar dus één van. Daarnaast zijn er 350 vrijwilligers. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de Trans.

 Als vrijwilliger lever je een waardevolle bijdrage aan het welzijn van de bewoners en cliënten van de Trans. Je maakt kennis met bijzondere mensen die genieten van de gezelschap van de vrijwilliger. Wat maakt het nou zo leuk om vrijwilliger te zijn bij de Trans? Hennie benadrukt dat je als vrijwilliger activiteiten uitvoert die jij als vrijwilliger leuk vindt. Je kiest zelf uit hoeveel tijd je wilt besteden en welk dagdeel jou het beste uitkomt. Een uurtje per week met een cliënt wandelen of zwemmen, of een keer per maand knutselen of muziek maken, je bent tijdens deze momenten van onschatbare waarde!

“Dus eigenlijk hoor ik je zeggen Hennie dat je ook bij de vrijwilligers kijkt naar mogelijkheden, zodat deze vrijwilligers zo goed mogelijk hun vrijwilligerswerk kunnen uitvoeren?” “Dat klopt, we willen graag gebruiken maken van de talenten van de vrijwilligers.  Als vrijwilliger ben je voor ons maar zeker voor onze cliënten erg belangrijk, daarom kijken we gezamenlijk naar de mogelijkheden die past in het leven van de vrijwilliger”, merkt Hennie op.

Natuurlijk begrijpen we dat het contact met de cliënten soms even wennen kan zijn, legt Hennie uit,  maar de begeleiders maken je hierin wegwijs. “Je staat er dus niet alleen voor!”.  Wat biedt de Trans jou als vrijwilliger?  De Trans biedt jou de mogelijkheid de jaarlijkse kerstviering bij te wonen, je krijgt een super leuk kerstpakket maar daar blijft het niet bij! Je wordt uitgenodigd voor deelname aan teamuitjes, themabijeenkomsten en scholing. “ Wij zorgen ervoor dat jij niet het gevoel hebt dat je er alleen voor staat”, legt Hennie nogmaals uit. Verder ontvang je ook ons leerzame blad de Transparant en korting op een lidmaatschap bij Espria ledenvereniging. Maar het allerbelangrijkste wat de Trans jou biedt: is de glimlach van onze cliënten naar jou toe! “Een mooier “cadeau” kunnen we jou niet aanbieden!”

“Ik ben natuurlijk benieuwd wat zou het betekenen wanneer er geen nieuwe vrijwilligers zich meer aanmelden? Zouden jullie zonder vrijwilligers kunnen functioneren?”

Hennie hoeft er niet lang over na te denken: “Als er geen aanmeldingen meer komen voor nieuwe vrijwilligers zou dat betekenen dat heel veel activiteiten , projecten of evenementen (NL doet, Prokkel ) niet meer kunnen plaats vinden die net dat stukje extra’s geven voor onze cliënten. Hoe waardevol is het om mee te kunnen /mogen doen in de samenleving. Vrijwilligers bieden net die extra hand en persoonlijke aandacht.” Ben je ook benieuwd wat een Prokkel is? Houd onze social media in de gaten. Dinsdag 8 juni zal er een Prokkel match zijn tussen de Trans en VIP! Emmen.

Hennie doet dit werk niet alleen, sinds 1 februari heeft Hennie versterking in de vorm van een collega, Henriette versterkt Hennie als tweede vrijwilligers coördinator voor de Trans.

Wat heeft het VIP! al die jaren hierin voor de Trans gedaan? Heeft VIP! Emmen een toegevoegde waarde voor jullie?

Hennie legt uit dat het VIP!  de schakel tussen de vrijwilliger en de organisatie. “VIP!  biedt ons de gelegenheid voor het plaatsen van Vacatures . Zij bemiddelen, ondersteunen en adviseren  ons als vrijwilligers coördinatoren . Mooie verbinding tussen VIP! Emmen en de Trans.”

Wat zou het betekenen wanneer de band tussen het VIP! en de Trans wegvalt? Niet dat dit gaat gebeuren maar stel het zou wel gebeuren, zouden jullie dit contact missen? Hennie antwoordt enthousiast: “ Natuurlijk zullen we dat missen, we missen dan een belangrijke wervingskanaal en ondersteuning  in deskundigheid bevordering. Daarnaast heeft VIP! Emmen twee jaar geleden bemiddeld bij het maatschappelijk ondernemen van de Prysmian Group waarbij hun medewerkers vrijwilligerswerk hebben uitgevoerd bij de Trans. Dit was een mooie samenwerking en we hopen nog eens benaderd worden voor dergelijke projecten.”

Wil je na het lezen vrijwilligerswerk gaan doen bij de Trans? Kijk dan eens op de website van de Trans: www.detrans.nl  of op de website van VIP! Emmen: www.vipemmen.nl

Mocht je als organisatie ook graag een interview willen geven? Neem dan contact op met VIP! Emmen door een mail te sturen naar: n.rozendal@sednaemmen.nl

Mocht je als bedrijf maatschappelijk willen ondernemen door vrijwilligerswerk aan te bieden aan organisaties waar die extra handjes hard nodig zijn? Ook dan kan je mailen naar: n.rozendal@sednaemmen.nl

 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, kind en staan

© 2021 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe