Wij zijn beschikbaar van Ma t/m Do. 06 510 390 71 Inloggen

VIP! Emmen in gesprek met Cisca van World of Birds Foundation

World of Birds Foundation, gevestigd in Erica, is het grootste opvangcentrum voor exotische vogels van Europa en is bedoeld voor vogels die van oorsprong niet in Nederland leven. Alle vogels die niet bij hun eigenaar kunnen blijven door b.v. nalatenschap of probleemgedrag van de vogel zoals pluk- of schreeuwgedrag, worden bij World of Birds opgevangen.  World of Birds bestaat al 25 jaar en is in 1996 gestart onder de naam Stichting Papegaaienhulp. Omdat ze steeds meer internationale bekendheid kregen en ook steeds meer exotische vogels gingen opvangen, is de naam in 2016 veranderd in World of Birds Foundation. Wat ooit begon met 25 vogels is inmiddels uitgegroeid tot een opvangcentrum met 1800 uitheemse vogels.

Het doel van de Foundation is om de vogels zoveel mogelijk bij de eigenaar te laten. Zij adviseren, ondersteunen en bieden de eigenaren gedragscursussen aan. Maar als de eigenaar er toch vanaf wilt zien komt de vogel in het opvangcentrum en mag hij oud worden in een ruim verblijf tussen soortgenoten.

World of Birds werkt met een aantal betaalde krachten en met zo’n 40 gemotiveerde vrijwilligers. De meeste vrijwilligers komen twee keer in de week. Om een goede band op te bouwen met de vogels en routine te krijgen in de werkzaamheden is het van belang om twee dagen of dagdelen per week te werken. De grootste groep vrijwilligers verzorgen de vogels. Elke ochtend zorgen ongeveer tien gepassioneerde vrijwilligers voor voer en water. Tegelijkertijd worden de vogels geobserveerd om te zien of ze er nog goed uit zien, of ze helder uit de ogen kijken en of ze geen wondjes hebben. Alle voer en drinkbakjes worden dan ook schoongemaakt. ’s Middags is er nog een extra waterronde en worden de kooien schoongemaakt. Daarnaast zijn er een aantal technische mannen die helpen bij verschillende klusjes en die de vogelverblijven maken. Ook het groen en de planten wordt verzorgd door enthousiaste vrijwilligers. Cisca moet er niet aan denken dat er geen vrijwilligers meer zouden zijn… “Dat zou niet eens kunnen, dan zouden de vogels geen goede verzorging meer krijgen. Wij zijn echt afhankelijk van vrijwilligers”.

Op de vraag waarom iemand juist bij World of Birds vrijwilligerswerk zou willen gaan doen antwoord Cisca enthousiast: “Omdat wij sowieso de leukste en gezelligste ploeg van Nederland zijn. Wij hebben een zeer gevarieerde groep vrijwilligers in de leeftijd van 12 – 89 jaar. De oudste vrijwilligster, komt trouw één keer in de week uit Hoogeveen om de vogels water te geven. Een andere vrijwilliger woonde in Naarden, maar omdat hij het werk zo leuk vond, is hij verhuisd om zo vaker te kunnen helpen bij de vogelopvang, dat is geweldig. Het vrijwilligerswerk geeft heel veel voldoening en het is dankbaar werk. Het is heerlijk om te zien hoe de vogels lekker zitten te peuzelen van het gebrachte voer. En wie wil er nu niet bij de grootste exotische vogelopvang van Europa werken?”

World of Birds biedt ook een plek en ondersteuning aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen is welkom, er is een groot saamhorigheidsgevoel. Tevens zijn zij een SBB leerbedrijf en bieden stageplekken en begeleiding.

Ben jij enthousiast geworden, wil jij helpen de vogels te verzorgen en ben je niet bang voor vieze handen, World of Birds kan altijd wel vrijwilligers gebruiken, op alle dagen van de week. Ook een extra paar handjes voor het klussen, zoals een straatje leggen en kooien bouwen, zijn welkom.

Meer info vind je op de website: www.worldofbirds.nl. Voor de vacatures kan je mailen naar vrijwilliger@worldofbirds.nl of contact opnemen met VIP! Emmen. Op de site van VIP! Emmen, www.vipemmen.nl, vind je ook andere vrijwilligersvacatures.

 

 

 

© 2021 VIP! Emmen
Ontworpen & Ontwikkeld door <InDiv> Solutions B.V. te Emmen, Drenthe